Home  Links  Downloads  Sponsors  Contact  
  Acties / Lopende projecten / Bouw mee aan school in Lombok

Bouw mee aan school in Lombok

 

Projectbudget: € 12.350,-
Tussenstand 15 december 2011: € 12.350,-   FINANCIERING IS ROND! 

Start project: 8 mei 2011In Lombok komt het nog steeds voor dat kinderen niet, of maar een paar jaar, naar school gaan. De Nederlandse organisatie Impian Anak [ www.impian-anak.com ], in de personen van Marianne en Peter Geurts, zorgt dat kinderen in Batu Tumpeng toch naar school kunnen. Wat begon als een project op de school van de kinderen van Peter en Marianne, gevolgd door een vakantiebezoek aan Lombok, werd een levensdoel voor het hele gezin [ link: http://www.impian-anak.com/dutch/over-impian-anak-nl.html]

Impian Anak helpt op drie manieren
:
1. Ze bouwt mee aan een school waar kinderen gratis onderwijs krijgen.
2. Ze zoekt sponsors die een kind gedurende langere tijd financieel ondersteunen voor de schoolkosten. Door deze bemiddeling kunnen nu al 30 kinderen in Lombok naar school.
3. Ze probeert hulp te bieden bij het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, door bijvoorbeeld geld voor schoolboeken in te zamelen. Ook stimuleert ze Nederlandse mensen om vrijwilligerswerk op de school te gaan doen, bijvoorbeeld Engelse les geven.

Kan ik er wat aan doen?! gaat Peter en Marianne helpen een nieuw lokaal (het zesde inmiddels) te realiseren van de school, zodat weer meer kinderen komend jaar naar school kunnen.Achtergrond
In Indonesië is er leerplicht voor de basisschool. Het is zelfs ‘gratis’ om naar de basisschool te gaan. Maar de kinderen/ouders moeten wel zelf voor schooluniformen, schriften en schrijfspullen zorgen. Ook moeten er vaak schoolbijdrages worden betaald voor onderhoud/verbouwingen van het gebouw, voor feestdagen etc. Helemaal gratis is de basisschool dus niet.

Zodra kinderen naar de middelbare school gaan, wordt het nog duurder, dan betaalt iedereen schoolgeld, schooluniformen, schrijfgerei, boeken en vaak ook nog reiskosten om naar school te gaan. Zeker voor veel kinderen die verder van de middelbare school wonen, kinderen uit grote gezinnen en weeskinderen is de middelbare school te duur.

Impian Anak werkt lokaal samen met de stichting lhya'Ulumuddin. Deze stichting bestaat uit mensen die allemaal een relatie hebben met onderwijs. De stichting is enkele jaren geleden begonnen met het thuis lesgeven aan kinderen die de school niet konden betalen. De animo voor deze lessen was zo groot, dat de woonhuizen te klein werden en men uitweek naar de open lucht of onder afdaken. Twee jaar geleden ontstond het idee om een schoolgebouw neer te zetten.

Basis en VO-onderwijs
Het bijzondere van deze school is dat alle kinderen, van kleuterschool tot en met Junior Highschool (vergelijkbaar met de onderbouw van onze middelbare school) gratis onderwijs krijgen. Er zijn nu vijf lokalen voor 150 leerlingen en na de zomer komt een nieuwe lichting binnen.

De school is inmiddels door de overheid erkend als officiële school en krijgt een vaste bijdrage per kind. Hiermee worden de schoolspullen van de kinderen en een onkostenvergoeding voor de leraren betaald. De meeste leerkrachten die les geven in de nieuwe school, zien dit als vrijwilligerswerk/liefdadigheid. Ze hebben meestal ook nog een beter betaalde baan bij een andere school.

Iedereen helpt mee bouwen
De € 12.350 is grotendeels voor materiaalkosten. De inwoners van het dorp doen heel veel zelf. Jong en oud helpt mee aan de bouw.De mensen in het dorp betalen ook naar vermogen mee. Wekelijks houdt de school een collecte in het dorp. De opbrengst is vaak relatief klein, maar geeft wel aan dat de mensen betrokken zijn bij de school. 

 

logo